Färskrostat specialkaffe | 100% spårbart | Inga mellanhänder | Frakt med DHL 60 kr, fritt vid köp över 400kr kr | 1-2 arbetsdagars leveranstid | 10% rabatt vid kaffeköp över 1000 kr.

Färskrostat specialkaffe

100% spårbart

Inga mellanhänder

Frakt med DHL 60 kr, fritt vid köp över 400 kr

1-2 arbetsdagars leveranstid

10% rabatt på kaffeköp över 1000 kr

Färskrostade espressobönor

Våra nyrostade espressobönor passar extra bra för dig som brygger espresso på en manuell  eller helautomatisk espressomaskin. Bönornas egenskaper och rostning  ger även ett lysande resultat om du brygger moka eller vill ha ett rejält tryck i din filterbrygg. Läs mer och välj dina espressobönor här!

färskrostade espressobönor direkt från rosteriet i Tyresö

Varför är det så viktigt med färskrostade espressobönor?

Vi rostar våra espressobönor minst en gång i veckan. Det betyder att du som kund alltid får dem helt färskrostade. Det är viktigt för oss, för särskilt när du brygger espresso spelar det stor roll hur lång tid det har gått från det att bönorna rostades, tills dess att du brygger dem. Kaffebönor är – precis som andra livsmedel – en färskvara. Ju längre tid det går från rostningstillfället, desto torrare blir bönorna.
     Även om du maler precis som vanligt, så kommer vattnet att passera snabbare genom gammalt kaffe, än genom nytt och färskrostat. När vattnet rinner snabbt så extraheras inte lika mycket smak och arom ur det malda kaffet. Resultatet blir ett “surt” kaffe. Du kan i viss mån motverka detta genom att mala finare, men det hjälper tyvärr inte totalupplevelsen, för för varje dag som går efter rostning så går också smaker och aromer bokstavligt talat upp i rök.
     Vi rekommenderar alltid våra kunder att se till att köpa så färska espressobönor som det är möjligt och sedan konsekvent fortsätta brygga endast på färskrostade bönor. På så vis behöver du inte ändra kvarnens inställningar mer än nödvändigt.
     Vi säljer våra espressobönor i 1 kg-förpackningar. Det passar dig som dricker mycket espresso. För vi tycker inte du ska köpa på dig ett stort lager på en gång och sedan dricka det under lång tid framåt. Då är det ju inte färskt. En bra idé för dig som inte gör åt 1 kg i månaden, skulle därför kunna vara Kafferosteriet Koppar.
     Koppars espressobönor skickas smidigt direkt hem till din brevlåda, precis lika färska som White Elks espressobönor (ibland t.o.m. ännu färskare om du blir prenumerant hos Koppar), och i smarta Kaffebrev (230 gram varje gång). Klicka HÄR för att komma till Kafferosteriet Koppars epsressobönor.
     Skulle du ha för mycket bönor hemma och du står inför en lång resa, endast och först då rekommenderar vi att du fryser in dina espressobönor. Men tänk då på att ta ut dem direkt när du kommer hem, eller frys in i portionsförpackningar. Det är en dålig idé att flytta dina bönor fram och tillbaka ur kyl eller frys mellan bryggningarna. Hur du förvarar dina espressobönor läser du mer om HÄR.
helt färskrostade espressobönor från rosteriet i Tyresö

Rostningsgraden och kvaliteten på våra espressobönor

White Elk rostar endast specialkaffe-klassat kaffe. I korthet betyder det att alla bönor släppts in på rosteriet har fått minst 80 på den 100-gradiga skala som Specialty Coffee Association tagit fram för att betygsätta kaffe. HÄR kan du läsa mer om denna skala.
     Eftersom vi bara köper in och rostar kaffe av denna höga kvalitet, så betyder det att vi inte vill rosta dina espressobönor till oigenkännlighet. Mörkrostat kaffe är nämligen det. För att få bort defekter i billigt kaffe så rostar man så hårt som det krävs, på bekostnad av smak och arom. Specialkaffe innehåller ett minimum av defekter, alltså inget vi behöver skämmas för – och således inget heller att rosta bort.
     Rent konkret betyder det att inga av våra espressobönor “river till” på ett otrevligt sätt.  Våra italienska blends symboliserar hur dessa skulle bli om italienarna alltid använda samma goda råvara som vi gör. Ju längre ner i Italien vi kommer, desto mer Robusta finner vi i blandningarna. Ju längre norrut, desto mer arabica. Men vi rostar inte lika hårt som italienarna. Resultatet? Underbart fyllig espresso med ännu fler nyanser – mer smak och arom. Och med en oöverträffad crema.
     En stor fördel med att inte rosta espressobönorna till “second crack”, alltså rejält sönderrostade, är även att de aromatiska oljorna inkapslas i bönorna till den stund det är dags att brygga dem. Det är först då de skall släppas fria!
     Oljiga espressobönor härsknar snabbt, men de är även stora ovänner till din kvarn. Här klaggar oljan igen malskivorna, du måste rengöra oftare och kvarnen håller inte lika länge.
     Om du undrar mer över hur vi på White Elk eller Kafferosteriet Koppar rostar våra espressobönor, så får du gärna kontakta oss. Bara att maila oss HÄR!