Färskrostat specialkaffe | 100% spårbart | Inga mellanhänder | Frakt med DHL 60 kr, fritt vid köp över 400kr kr | 1-2 arbetsdagars leveranstid | 10% rabatt vid kaffeköp över 1000 kr.

Färskrostat specialkaffe

100% spårbart

Inga mellanhänder

Frakt med DHL 60 kr, fritt vid köp över 400 kr

1-2 arbetsdagars leveranstid

10% rabatt på kaffeköp över 1000 kr

Förvara ditt kaffe smart

I samma stund som vi öppnar luckan till rostmaskinen här på rosteriet så börjar kaffets nedbrytningsprocess. Åtskilliga studier har gjorts i detta ämne och man har kommit fram till att färskrostat kaffe innehåller nästan tusen aromer och smaker. Bara några dagar efter rostning, så når det sin absoluta peak. Hur ska du då tänka när du köper ditt kaffe hos oss på White Elk Coffee, för även om du är en storkonsument av kaffe så hinner du inte dricka upp det så snabbt alla gånger?

Kaffets fiender

Utan elementen sol, vind och vatten skulle vi sannerligen inte kunna leva. Färskrostat kaffe däremot skulle klara sig alldeles utmärkt utan de livsnödvändiga elementen. Du ska nämligen minimera kontakt med följande:

  • Värme
  • Syre
  • Ljus
  • Fukt
Förvara ditt kaffe mörkt, torrt och svalt

Syre och luft dödar alla typer av livsmedel, så även kaffe. Se till att återförslut ditt kaffepaket så gott du kan mellan varje användning, eller häll kaffet i en lufttät burk.

Ljus, oavsett om det kommer från solen eller en lampa, dödar också kaffet. Det bryter nämligen ner de organiska cellstrukturerna. Häller du över kaffet i en genomskinlig burk, så skall den alltså bums in i ett skåp.

Värme och fukt kan du utsätta kaffet i det ögonblick du brygger det, men inte en sekund tidigare. Befinner sig kaffet i en varm miljö, så flyttar molekylerna isär – inte bra. De rostade bönorna har även sin naturliga fuktmiljö, den ska vi inte störa eftersom det verkligen förstör smaken.

Så, oavsett om du hällt över kaffet i en lufttät burk eller förslutit paketet, så ska det inte stå varmt och fuktigt. Det betyder att skåpet du använder bör vara i en svalare del av köket, absolut inte nära spisen. Men… kylskåp eller frys kanske du tänker nu?

Förvara gärna i frysen, men under vissa förutsättningar

Du gör en bra affär när du köper specialkaffe-klassat färskrostat kaffe här på hemsidan. För du köper 1 kg åt gången och det ger dig ett väldigt attraktivt pris när vi dessutom hoppat över alla mellanhänder.

Är ni flera personer i hushållet som dricker kaffe, så kommer det att ta slut inom några veckor och då är allt frid och fröjd. Men är ni på väg att resa bort, eller du är själv om läckerheterna och inte hinner dricka upp hela påsen på under en månad så bör du absolut förvara kaffet i frysen.

Eftersom värme gör att kaffets molekyler drivs isär, så fungerar kyla på motsatt sätt. Nedbrytningsprocessen bromsas alltså upp och kaffet behåller sina aromer och smaker under en längre tid. Därför förvarar du kaffet i frysen, men tänker på följande:

Rule #1 Lyft inte fram och tillbaka. För när du gör det så bildas ofrånkomligen kondens. Kallt, varmt, kallt, varmt, kondensen frodas. Eftersom kondens är fukt och kaffets fiende så försämras kvaliteten snabbare härigenom än om du förvarat kaffet i ett vanligt köksskåp. Snabba temperaturförändringar gör även att molekylerna drivs isär ännu snabbare än de hade gjort om du förvarat kaffet varmt till och med.

Förflyttningarna från frys till rumstemperatur minimeras om du packar om kaffet i små portionsförpackningar, säg veckovis förbrukning eller till och med ner på dagnivå om du har det tålamodet.

Rule #2 Förvara lufttätt i frysen. Lägg inte bara in kaffet som det är. En frys består ju av en massa andra tätt packade livsmedel och placerar du det intill fisken eller lasagnen så kommer det ta smak av dem. Kaffebönor är som svampar, det är därför vi inte vågat måla om på rosteriet sedan vi flyttade in för över 3 år sedan.

Rule #3 Låt kaffet komma ner i rumstemperatur. Efter att du tagit ut kaffet så låter du det vila och tina ner till rumstemperatur. Den kaffedödande kondensen påverkar annars smaken. OBS! Denna regel kräver viss planering, vurpa inte på upploppet nu.

Färskrostat är verkligen godast

Även om lockelsen är stor ibland – köp inte på dig mer kaffe än du behöver under överskådlig tid. Ingenting slår färskrostat kaffe. Slutligen några generella tips, precis innan bryggning:

  • Om du har en automatisk kaffemaskin med bönbehållare: Fyll inte behållarna med mer bönor än du behöver. De utsätts för värme, syre och ljus.
  • Om du maler kaffet precis innan bryggning: Mal inte mer än du behöver för just denna bryggning. När kaffet är malet snabbas nedbrytningsprocessen på ytterligare och går supersnabbt.

Lycka till!

Publicerat av Fredrik, 21-04-22