Färskrostat specialkaffe | 100% spårbart | Inga mellanhänder | Frakt med DHL 60 kr, fritt vid köp över 400kr kr | 1-2 arbetsdagars leveranstid | 10% rabatt vid kaffeköp över 1000 kr.

Färskrostat specialkaffe

100% spårbart

Inga mellanhänder

Frakt med DHL 60 kr, fritt vid köp över 400 kr

1-2 arbetsdagars leveranstid

10% rabatt på kaffeköp över 1000 kr

Vad är specialkaffe?

Kort svar: Kaffe som på en 100-gradig skala fått 80 poäng eller mer.

Lite längre svar: The Specialty Coffee Association of America etablerades 1982. Syftet var att skapa ett forum för kaffe-entusiaster och sätta en kvalitetsstandard för kaffe. 1998 startades motsvarigheten i Europa upp och 2017 gick de samman.

Termen specialkaffe hade funnits sedan 1974, men det var SCA som formaliserade den skala vi använder idag för att betygsätta kaffe. Vem som helst kan kalla sitt kaffe för fin-, lyx- eller gourmetkaffe. Men bara om kaffet uppnår 80 poäng eller mer på skalan klassificeras det som specialkaffe.

Ett specialkaffe skall vidare ha ”vuxit i ideala klimat, var distinkt i smaken med inga eller ett minimum av defekter. De unika dofterna och smakerna i en kopp specialkaffe kommer ur jordmån och odlingsförhållanden”.

Allt kaffe som rostas av oss på White Elk är klassat som specialkaffe. Det gör att vi som mikrorosteri sticker ut ännu lite mer än de stora jättarna, för endast 5-7% av allt kaffe som rostas i världen är specialkaffe.

Q-graders avgör

Vem är det då som fäller avgörandet och ger kaffet den åtråvärda stämpeln ”specialkaffe”? Jo, de kallas för Q-graders och är verksamma lite överallt i kaffets värdekedja. Det finns 3800 professionella kaffebedömare i världen. Gemensamt för dessa är att de är utbildade hos SCA och har genomgått 22 väldigt krävande tester för att uppnå sin status. White Elk jobbar tillsammans med Katarina Gerasch, som faktiskt var Tysklands första kvinnliga Q-grader.

En Q-grader bedömer 10 olika punkter. Varje punkt från 1-10. Att få 8 eller mer i genomsnitt är en utmaning för vilket kaffe som helst. Om du är vinintresserad har du garanterat druckit viner som fått 90+ poäng av Jancis Robinson, James Suckling eller Robert Parker. Men även om du är en kaffe-nörd av stora mått, så är det ändå inte säkert att du – ännu – smakat ett kaffe som fått 90 poäng eller fler, så sällsynta är de. Att gå från 82 poäng som är vår lägsta gräns (på blandningar) till 85, 86 eller 87 poäng är en jätteresa och sanna våra ord: Det speglas i priset!

10 olika punkter bedöms

Arom och doft
En Q-grader doftar på kaffet vid tre tillfällen: När bönorna är nyrostade, precis när det bryggts och när det svalnat. Här jobbar näsan för högtryck!

Smak
Nu är det dags för samspelet mellannäsa och mun. Hur ser smakbilden ut?

Eftersmak
En lång och positiv smak belönas med höga poäng. Dålig, kanske besk, eftersmak som dessutom är kort – då är det kört.

Syra
Syra är en positiv term. För en god syra gör kaffet både krispigt, piggt och klart i smaken. Den är behaglig, till skillnad från dålig syra då kaffet upplevs som surt.

Kropp
Denna term känner du kanske igen från vin-världen. Kroppen kan vara stor, men den kan även vara subtil och elegant. Den ska inte spreta, det är det viktiga. Högsta betyg kan lika gärna ges till våra fylliga kaffebönor från Sumatra i Indonesien, trots att kroppen är väsensskild från det ljusrostade Yirgacheffe-kaffet i Etiopien.

Balans
Är smak, eftersmak, syra och kropp i balans – yes, då har vi en hög siffra här! Jaså, inte… hmmm… inget specialkaffe här inte. Lagspelare vinner.

Sötma
Sötma förstår vi allesammans, även om den kan ta sig olika uttryck. Söt som ”vanligt” socker, söt som fruktsocker eller honungsliknande sötma. Naturlig, fin och god sötma = höga poäng.

Ren kopp
En ganska enkel punkt. Här letar vi efter defekter, att koppen hålls ren från dåliga smaker. Se vidare även sista punkten.

Enhetlighet
När man provar kaffe, så ställs det alltid fram fler än en kopp. Det krävs nämligen konsekvens och smaken ska såklart inte variera från den ena koppen till den andra.

Defekter
Q-gradern tittar på kaffet och med blotta ögat ser man faktiskt t.ex. om bönan inte utvecklats tillräckligt länge på kaffebusken och plockats för tidigt, om den varit angripen av insekter och andra saker som gör att helhetsintrycket påverkas negativt.

Det krävs tuffa studier för att bli en Q-grader. Det krävs många år för att bli en duktig Q-grader. Men det är tack vare dem vi landar i följande skala:

80-85 poäng: ett mycket bra kaffe, som får kalla sig specialkaffe.

85-90 poäng: ett exceptionellt bra specialkaffe.

90-100 poäng: ett helt enastående och unikt specialkaffe.

Publicerat av Fredrik Gustafsson, 21-04-20