Färskrostat specialkaffe | 100% spårbart | Inga mellanhänder | Frakt med DHL 60 kr, fritt vid köp över 400kr kr | 1-2 arbetsdagars leveranstid

Färskrostat specialkaffe

100% spårbart

Inga mellanhänder

Frakt med DHL 60 kr, fritt vid köp över 400 kr

1-2 arbetsdagars leveranstid

Detta bör du tänka på när du köper råkaffe att rosta själv
Värt att tänka på när du köper råkaffe

 

Vi har rostat kaffe sedan i början av 2016. När vi började så var hela världen ny för oss, men redan då bestämde vi oss för att det kaffe vi skulle rosta skulle vara av hållbart producerat, av yppersta världsklass och att våra kunder skulle kunna njuta av det så snabbt som möjligt efter rostning.

När man rostar kaffe varje dag, och året runt, så drar man såklart otroligt många lärdomar under resans gång. Här delar vi med oss av våra tre viktigaste tips för dig som vill rosta själv hemma och vara säker på att du har de allra bästa förutsättningarna.

1. Hur gammalt är råkaffet?

Olika ursprung åldras olika snabbt och de gröna bönornas ålder är av stor betydelse för det slutresultat du får i din kopp.

Rent generellt så kan man säga att kaffe som är uppvuxen på lägre höjder åldras snabbare. Det har vuxit snabbare, gett ett större skördeuttag och bönorna har inte samma densitet som om de vuxit långsamt på högre höjd.

Vi som kafferostare är närmast besatta av att rosta ett nyskördat kaffe. Ursprung vi vill rosta året om handlar vi på spot-marknaden för att kunna välja senast möjliga skörd (för även om skörden bara pågår under några månader, så kan vi ju alltid se till att välja det senast skördade kaffet). Om du därför handlar ditt råkaffe från en kafferostare, som oss på White Elk, så blir så att säga vi en garant för att du får det bästa tänkbara och mest nyskörade råkaffet just nu. Vi skulle ju själva aldrig drömma om att rosta något annat!

Köp inte gammalt råkaffe
2. Hur förvaras råkaffet?

Tro det eller ej, men hur de gröna bönorna förvarats är av jättestor betydelse. Ett råkaffe som stått framme i en varm lokal under sommarmånaderna åldras fortare än kvickt. Resultatet? En plattare kopp, långt ifrån den pigghet du så gärna vill åt.

Råkaffets fiender är precis de samma som för rostat kaffe (och så gott som alla andra livsmedel): luft, värme, ljus och fukt.

Vi som kafferostare köper inte in råkaffe för att ställa på lager – även om vårt rosteri håller samma temperatur året om (20 grader), vi har bönorna helt skyddade från ljus och dessutom packade i lufttäta s.k. grainpro bags (i vissa fall även vacuumpackade). Vårt råkaffe kommer direkt från ursprungen, i säsong, eller via tempererade transit-lager i Tyskland eller Belgien.

Vi drömmer ibland om att kunna göra om en del av vårt rosteri till en enorm frys. Det är nämligen det enda sättet att stanna upp råkaffets åldringsprocess. Då skulle vi kunna köpa på spot och njuta av kaffet i oförändrad form under en lång tid framåt. Men det stannar sannolikt vid en dröm… Det är svårt att motivera både byggkostnad och elräkning. Vi får nog fortsätta som idag, att köpa på spot och nöja oss med en jämn temperatur och luftfuktighet i rosteriet.

Du som hemmarostare kan såklart köpa in råkaffe och frysa ner det. Tänk då bara på att skaffa en separat frys. Råkaffe suger nämligen åt sig som svampar av intill liggande livsmedel och dofter. Och du vill ju inte ha ett kaffe som doftar fisk.

3. Hur mycket ska jag betala?

Det finns inget bättre samband än pris och kvalitet när det kommer till kaffe. Det vet inte minst vi svenskar, för direkt efter nyår kan vi under årets fattigaste månader köpa kaffe hos våra livsmedelskedjor för nästintill ingenting.

Men man får det man betalar för. Vi vet att det är lika stor skillnad på kaffe och kaffe, som det är på kött och kött, eller fisk och fisk. En oxfilé kostar ju mer än blandfärs och torskryggen är dyrare än Alaska pollock.

Vi koppar vårt kaffe nästan varje dag. Och nästan varje dag testar vi också nya ursprung och producenter. Vi märker direkt skillnad på ett råkaffe som kostar 70 kr/kg att köpa in och ett som kostar 100, 150 eller 250 kr/kg. Sambandet är tydligt och det går tillbaka hela vägen till bonden, den kärlek som ges kaffebuskarna och hur de växer.

När du betalar bra så investerar du dessutom i en ökande biologisk mångfald. Billigt kaffe kräver ett stort skördeuttag och ofta stor besprutning. Gigantiska ytor av värdefull regnskog (för det är här kaffet växer) går förlorad för att livsmedelskedjorna ska kampanja sitt kaffe. Specialkaffe av hög kvalitet, som det du finner här hos White Elk, har vuxit på hög höjd, i skydd av andra regnskogsträd, och i harmoni med andra växter och djur. Det är först då kaffet blir så här bra och när bonden får betalt efter prestation så blir det också endast de bästa kaffebären som bearbetas och skeppas till dig och oss att rosta.

100%-ig korrelation mellan pris och kvalitet på råkaffe

Slutligen, ett tips från coachen. Du kan betala hur mycket som helst för ditt råkaffe och ju mer du betalar desto bättre kaffe får du. Oavsett vilket, så har vi kafferostare s.k. destoners för att sortera ut stenar som kan slinka med från ursprunget. Har du inte en bra efterkontroll så kan det stå dig dyrt. Läs gärna mer om våra destoners HÄR.

Publicerat av Fredrik, 22-04-05